Mukavuuslämpötila epämukavuusalueella

Piti korjata eräs juttu. En ole eläissäni nukkunut talviaikaan ulkona. Olen kuitenkin lähdössä 9 päivää kestävälle telttavaellukselle, joten korkea aika testata kuinka pärjää.

Minulla on käytössäni tällainen Marmotin talvipussi. Tähän on merkitty mukavuuslämpötilaksi naisille -11. Miehet pärjää (epäilen) tällä mukavasti liki -19 asteessa ja extremenä hengissäkin säilyy -40 asteessa.

Se on ilmeisesti joku fysiologinen juttu tämä mukavuuslämpötilajuttu, enkä täysin ymmärrä sitä. Jotenkin luulisi että nainen rasvaisemmalla keholla - siis jo lähtökohtaisesti - olisi vahvoilla. Onneksi sain tällaisen naisille suunnatun makuupussin, jossa on täyte sijoitettu niin, että nimenomaan herkemmät kehon paikat saavat hiukan paksumman eristyksen. Täytettä on miesten pusseja 100g enemmän vaikka koko makuupussin pituus on lyhyempi joten kokonaisuudessaan täyte on paksumpi. Koko makuupussin paino vie 1.420kg minulle varatusta tarvikkeiden painorajasta.

Alustana minulla on itsestään ilmalla täyttyvä makuualusta. Huomaan avatessani kipristelevää alustaa, että ilmeisesti se kannattaisi säilyttää ilmavammin. Ilma on loistava eriste, siihenhän sekä makuualusta, että untuvapussi perustuvat.


Kylmässä yleensäkin pitäisi pyrkiä siihen ettei hikoile, muttei myöskään ole kylmä. Alle puin samanlaisen kosteutta nostavan paidan kuin nimenkeruupaitani.

Jalkaan samanlailla toimivat kalsarit. Toinen kerros villaa sekä paitana että kalsareina. Sukat samalla setillä eli alla kosteutta nostavat baselayer-sukat ja päälle valitsin löysät itseneulotut väljät villasukat. Katsotaan mahtuvatko ne 12kg pakkaukseen, ne olisivat mukavammat kuin vaellussukkina toimivat tiukahkot villasukat. Käsissä ohuet villahanskat. 

Kymmenen astetta pakkasta ei ole liikkuessa paljon mutta maassa maatessa on. Puin vielä matkalle mukaan lähtevän untuvatakin - eikä se osoittautunut olevan yhtään liikaa. 
Villapipo päähän ja unten maille. 

Illalla taivas oli utuinen ja lähes täytenä mollottava kuu läpäisi ohuen pilven. Mukavaan sänkyyn tottuneelle, häiritsi uneenpääsyä kova ja täysin suora alusta enemmän kuin kylmä. Kevyt ilmatäytteinen tyynyratkaisu saattaisi parantaa tilannetta. Hetken vääntelehtimisen jälkeen uni on saapunut, koska seuraava havahtuminen oli yli kolmen tunnin jälkeen ja täytyi kaivautua ulos ja mennä vessaan ja juomaan vettä. Kurkku tuntui kuivalta ja muistutti että pieni annos juotavaa pitää ottaa pussiin mukaan. Jaloissa oli tuntunut pussissa viileältä, joten nappasin kotioloissa surkeaksi ja hiostavaksi osoittauneen lakanan pussiin jalkojen suojaksi ja jatkoin taas hetken pyörimisen jälkeen uniani. 

Kännykän herätys oli jäänyt uudelleen ajastamatta ja arkipäivän herätys tapahtui siis unesta tähtikirkkaan taivaan alle vartin yli kuudelta. Likimain täysikuu valaisi matalalta koko tienoon sinisellä valollaan.  

Kapua kerää varoja kehitysmaiden auttamiseksi kiipeämällä maailman vuorille.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elektronista varustelua

Kuinka unelma rahoitetaan?

Jokun roolissa