Häikäisevän kaunista

Aurinkolasien tärkein ominaisuus on, että ne ovat hyvännäköiset!


Voin häpeämättä tunnustaa että näin olen ajatellut. Vain lapsille aurinkolaseja ostaessa olen kiinnittänyt erityisesti huomiota uv-suojaan. Omani olen poikkeuksetta ostanut kauppojen muodikkaista valikoimista pelkästään ulkonäköperustein.

Laskettelulaseja olen valikoinut sillä perusteella, että rinteen muodot näkyisivät, ajattelematta sen kummemmin mistä ominaisuudesta silloin on kyse.

Aurinkolasien tärkein ominaisuus on kuitenkin suojata ultraviolettisäteilyltä. Ultraviolettisäteily altistaa akuuteille silmäsairauksille, kuten ohimenevälle lumisokeudelle tai hitaasti eteneville, kuten kaihi.

Kun meidän korkeudellamme kesällä uv-säteilyarvoksi annetaan 6, vuoristossa se on 12-15. Ilmatieteenlaitos opastaa uv-säteilystä näin.
Ilmakehä suojaa UV-säteilyltä eniten matalia paikkoja ja puhtaassa ilmassa ja korkealla paikalla UV-säteily on suurimmillaan. Kesäaikaan kun aurinko paistaa korkealta ja suojaavaa ilmakehää on vähän, se on voimakkaimmillaan. Ilmakehän otsoni, pilvet ja hiukkaset vähentävät UV-säteilyä, joten suurkaupunki on edes jossain onnekkain.

Siis niputettuna: kesäaikaan, lumiselle vuorelle kiipeämiseen tarvitaan mahdollisimman hyvä UV-suoja.

Minulla on periaatteita, yksi niistä on, että kysyn aina ensin kotikaupungista. Minulla läimäistiin tuurilla ensimmäisestä hankinnasta lähtien - kengistä. SGS:n myyjät ovat tutustuneet tähänkin aurinkolasi- aiheeseen. Kapua-koulutuksemme opastamat suojaominaisuudet on saatavissa täältä pikkuruisesta Savonlinnasta. No vähän erityispalvelua asiaan tarvittiin, mutta SGS teki sen tarjoten palvelua itse. Helsingistähän näitä saa ihan hyllystä ja nettikaupasta omalle sohvalle - tosin sovittaminenhan siinä jää.

UV-suoja ja polarointi


UV-suojaus ja polarointi ovat hiukan eri asioita, Uv-suoja on säteilysuoja ja polarointi taas liittyy häikäisyyn ja kontrastin lisäämiseen.
Mainitsin alussa että laskettelussa haluan sellaiset polarisoidut lasit, joiden läpi näkee rinteen pinnan, samoin golfari valitsee punertavalinssiset polaroidut lasit. Täysin UV-suojatuissa laseissa ei välttämättä ole polarointia. Uv suojaus ja polarointi ovat kaksi eri käsittelyä.
Uv -suojausta saa myös kirkkaisiin normaaleihin laseihin.

Voimakkaasti tummennettujen lasien pitäisi olla myös sellaiset, että ne antavat suojaa myös sivusta. Tumma lasi nimittäin aiheuttaa silmän pupillin laajenemisen ja silmä on tällöin suojattomampi sivusta tulevalle valolle tai säteilylle.

Aurinkolasit ja silmälasit. Nykyisin myös voimakkaasti kaarevaan linssipintaan saadaan näköä korjaava hionta. Vain sellaiseen linssiin joka on sivusta sivuun yhtenäinen, hiontaa ei voida tehdä. Kävimme Kapua-koulutuksen yhteydessä tutustumassa aurinkolasiasioihin Aleksanterin optiikassa. Liikettä pitää Kapua-08 oppana olleen vuorikiipeilijä Samuli Mansikan äiti Erja Ström.

Niinkuin näette; täydellisen suojauksen lisäksi myös aurinkolasien tärkein ominaisuus - se että ne ovat hyvännäköiset - toteutuu.
Täälläset Julbot minä nyt sitten hommasin Savonlinnan SGS:stä

Iho


Juuri UV-säteily on se ihon palamista aiheuttava tekijä. Suomalaisen iho ei kestä aurinkoa kovin hyvin ja uv-säteilyn aiheuttamat muutokset ihossa ovat pysyviä. Toisaalta uv-säteily hoitaa esimerkiksi joitakin ihosairauksia - kuten minulla psoriasista. Silti voimakas yhtäkkinen uv-säteilyannos ei koskaan ole hyväksi.

Meidän Kapua-matkamme on ihon kannalta optimaaliseen aikaan. Keho pyrkii luontaisesti suojaamaan itseään säteilyltä ruskettumalla ja myös paksuuntumalla. Mikäs sen parempaa kuin elokuu - toivottavasti aurinkoisen ja lämpimän kesän jälkeen Suomen olosuhteissa on saavutettu sellainen luonnollinen suoja kuin kullekin on mahdollista! Lähdemme reissuun ruskeina ja paksunahkaisina 😁

Korkeasuojainen aurinkovoide on silti viisas valinta. Aurinkorasvojen suoja ilmoitetaan kerroin-numerolla. Numero ilmoittaa kuinka monta kertaa enemmän voi auringossa oleskella polttamatta ihoa. Mehän olemme käytännöllisesti katsoen ulkona koko päivän ja ihotyyppini on kai jossain keskivaiheilla auringonsiedon suhteen. Parasta valita mahdollisimman suojaava aurinkovoide, jossa on suoja sekä UVA- että UVB- säteilylle. UVB-säteily on sitä säteilyä joka polttaa ihoa.

Evoluutio on viisas. Meidät syntyperältämme pohjoiset ihmiset, varustettiin vähällä aurinkosuojauksella ja vaalealla iholla, jotta ihomme ammentaisi saamansa UVB-säteilyn auttaakseen ihon 7-dehydrokolesterolia muuttumaan D-vitamiinin esiasteeksi. Kun taas koko vuoden runsasta auringonvaloa nauttivat saivat lähtökohtaisesti tummemman ihosävyn, joka suodattaa osan säteilystä. Evoluutio ei osannut ennustaa että tulemme tuhoamaan otsonikerroksesta merkittävän osan, että kaikesta annetusta luovuudesta huolimatta meillä on varsin vähän kykyä hahmottaa kokonaisuuksia.

Aurinkosuojavoiteet toimivat kahdella tavalla - toisissa luotetaan täydelliseen ihon peittämiseen: niinkuin sinkki- ja titaanioksidiin perustuvissa auringonsuojissa. Toiset orgaanisesti absoboivat auringon säteilyä.


Toimintasuunnitelma: 
Mahdollisimman hyvä rusketus alkukesän aikana slmät suojattuina. Hyvä, peittävä vaatetus vuoristovaelluksen aikana. Esillä oleva iho suojataan mahdollisimman täydellisen suojan antavalla voiteella ja silmät täydellisen UV-suojan antavilla aurinkolaseilla. 

Muista kapua-kampanjaamme. Maksa omantuntosi mukaan tästä linkistä pääset suoraan henkilökohtaiselle keräyssivulle. Keräyssumma menee kokonaisuudessaan Väestöliiton hallinnoimalle keräystilille ja sillä autetaan Kirgisian vammaisia naisia ja Nepalin kouluakäyviä nuoria.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elektronista varustelua

Kuinka unelma rahoitetaan?

Jokun roolissa