Rippikoulun käynyt ja rokotettuMinä en oo koskaan kipee - tai no olin minä kerran.

Vaikka en myönnäkään taikauskoa tai että karma kostaisi jos heittäytyy ylimieliseksi, niin minulla ei ole tarkoitusta ottaa asiasta selvää. Hoidan rokotukset kuntoon.

Pelkään kaikenlaista - rokottamistakin. Nykyisin ei kuitenkaan pääse oikein fiilikseen kun puuttuvat suuret vaikuttavannäköiset lasiset ruiskut joihin terveydenhoitaja koputtaisi merkitsevästi sormella. Piikki on naurettavan ohut ettei oikein huomaa milloin se painuu lihakseen, aineen ruiskutuskin tuntuu vähemmän kuin itikanpisto.
Latistunut se on tämäkin kokemus.Kirgisia ei ole kovin haastava rokotusten osalta. Perusrokotusten lisäksi suositellaan Hepatiitti-A rokotteen ottamista. Itse valitsin yhdistelmän Hepatiitti A ja B.

Hepatiitti A on kai yleisin matkailijoille suositeltu rokote. Tätäkin karttaa kun katsoo muistaa taas vähän paremmin suomalaisen terveydenhuollon, hygienian ja mahdollisuudet ja arvostaa niitä. Hepatiitti A on vanhalta nimeltään keltatauti ja se on nimenomaan puutteellisesta hygieniasta aiheutuva sairaus. Maksatulehdus.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Juomavesi
  • Kaikki mehut ja juomat, joissa on jääkuutioita
  • Likaiset kädet
  • WC-tilat
  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Hedelmät, vihannekset ja marjat, joita ei itse voi pestä pullovedellä tai keitetyllä vedellä tai kuoria
  • Raa’at, kylminä tai haaleina tarjotut tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ja muut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto  (lähde rokote.fi)Hepatiitti B:n otin lähinnä siksi, että se on helppo ottaa tässä samalla ja sen suoja on jopa elinikäinen. Eikä ole poissuljettua etteikö verisiä nirhaumia saattaisi vuoristossa syntyä. Silti matkan kannalta se on luultavasti tarpeeton.

Hepatiitti on itse kustannettava rokote ja kyllähän sille hintaa tulee, yhdistelmän yhden rokotteen hinta oli 59€ ja niitähän tulee yhteensä kolme - pelkkä Hepatiitti A annetaan kahtena pistoksena. Kannattaa silti huomioida että rokotteen suoja kestää 30-40 vuotta, joten tämänikäiselle kustannus on kertaluontoinen ja siksi tuo B:kin että erikseen en sitä kuitenkaan tulisi ottaneeksi.Meillä Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu MPR - eli tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti- yhdistelmärokotus. Meillä tämänikäisillä monella on lapsena sairastetun taudin "suoja".

Jäykkäkouristus kuuluu myös rokotus-ohjelmaan ja sen saa tarvittaessa ilmaiseksi. Tehoste tulisi ottaa 10 vuoden välein.
Jäykkäkouristusrokotteen otin kun edellisestä on jo aikaa. Jäykkäkouristuksen aiheuttaa avohaavaan tai nirhaumaan joutunut maa-aines jossa on taudinaiheuttajaa.

Rokotukset Check!

Muista käydä maksamassa osuutesi keräystilille täällä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka unelma rahoitetaan?